Kaviczky logo

Hatékonyan ápol, természetesen kényeztet.

Kövessen minket!

  →     →   A bőröd is védőpajzs!
h

A bőröd is védőpajzs!

A bőr számos feladatot ellát, ezek közül az egyik legfontosabb a védelem. Nincs még egy testrészünk – ráadásul ilyen nagy kiterjedésű –, amely nap, mint nap ki van téve a külső környezeti ártalmaknak. A napfény, a környezeti szennyezés, a kipufogógázok, a vegyi anyagok, a dohányfüst és a baktériumok mind-mind közvetlen kapcsolatba kerülnek a bőrfelülettel, amely igyekszik megvédeni minket mindezen ártalmaktól.  

A kívülről érkező környezeti szennyeződések, vegyi anyagok vagy éppen baktériumok, gombák először a bőrünkkel és a nyálkahártyánkkal találkoznak. Így a bőrünk is kitüntetett szerepet játszik szervezetünk védelmében, egészségének megőrzésében.

Sokáig úgy gondolták, hogy a bőr csak egy külső takaróréteg, amely a szervezet általános immunválaszait közvetíti. A kutatások azonban rávilágítottak, hogy a bőrünk aktív immunológiai szerepére: a bőr nem pusztán egy védőréteg, hanem úgynevezett immun barrier.

 

Hogy ez mit jelent?

A barrier funkció azt jelenti, hogy egyrészt részlegesen megakadályozza a bőrre kerülő anyagok felszívódását, ugyanakkor a bőr víz- és elektrolittartalmának kiáramlását, ezáltal védve a szervezet belső állandóságát.

 

Bár sokszor hihetetlennek tűnik, bőrünk – és bizonyos szempontból szervezetünk –egészségének fenntartásához szükségünk van a velünk társbérletben, szimbiózisban élő mikroorganizmusokra. Ez az úgynevezett mikrobiom. Az emberi bőr mikrobiomját baktériumok, gombák, vírusok és ízletlábúak alkotják. Segítenek abban, hogy az egészséges ember bőrén más kórokozó mikroorganiuzmusok ne tudjanak megtelepedni.

 

Most, a koronavírus járvány idején óhatatlanul sérül a bőr flórája, hiszen sokszor használunk fertőtlenítőszereket. Ennek következménye lehet a bőr biológiai egyensúlyának a felborulása, az ellenállóképesség gyengülése. A mikroflóra zavara pedig más, akár kórokozó mikroorganizmusok megtelepedéséhez is vezethet.

Ha gyengül a bőr védelmi funkciója, akkor gyengül a mechanikai behatással szembeni ellenállás és gyengül az immunológiai védekezés, így gyulladásos bőrreakciók alakulhatnak ki. Ezek pedig tovább gyengítik a bőr védvonalát. Ördögi kör ez!

 

Ezért nagyon fontos a bőrünk védelme, hiszen ezzel az immunrendszerünket is támogatjuk.

 

Mit tehetünk bőrünk védelme érdekében?

Biztosítjuk a folyamatos hidratálást.

Természetes anyagokból készült kozmetikumokat használunk, amelyek nem irritálják a bőrt.

Illóolajokkal készült kozmetikumokkal támogathatjuk a bőr egészséges működését. Tudtátok például, hogy a II. második világháborúban a brit katonák teafaolajjal fertőtlenítették a harctéri sérüléseiket? Az illóolaj az ellátmányuk részét képezte.

Keressünk antiszeptikus hatású gyógynövényekkel, gyógyvirágokkal készült kozmetikumokat.A múltkor már írtunk arról, hogy a rozmaring ilyen tulajdonságokkal bír, de ugyanilyen csodás tulajdonságokkal rendelkezik a balzsamos aranyvessző, a liliomfa és a mályva is.