Kaviczky logo

Hatékonyan ápol, természetesen kényeztet.

Kövessen minket!

  →     →   Napozás? Csak okosan!
h

Napozás? Csak okosan!

A nyári bőrápolásnak két alapszabálya van: fényvédelem és hidratálás.  A napsugárzásnak, a napozásnak számos jótékony hatása van, de a veszélyekkel is tisztában kell lenni, hogy a bőrünket meg tudjuk védeni a leégéstől és a károsodástól.

Sokat hallani a napsugárzás veszélyeiről, az UV-sugarak okozta bőrproblémákról, UV-riasztásról. Akkor most ne menjünk a napra? Dehogynem! A napsugárzásnak számos jótékony hatás van. hatással van a lelkiállapotunkra, segíti a D-vitamin termelést és fertőtlenítő hatása is van, erről sokat lehetett hallani, olvasni az elmúlt hónapokban a járványveszély miatt.

Éppen ezért nm szabad lemondani a napozásról, de okosan és mértékletesen kell csinálni! Ehhez nyújtunk most segítséget.

 

A legfontosabb, hogy mindig be kell kenni a bőrt fényvédőkrémmel, hogy megóvjuk a leégéstől. De mi okozza a leégést? Az UV-B sugarak okozzák, amelyek hosszú távon a  bőrrák kialakulásáért is felelősek. Az UV-B sugarak behatolnak a hámrétegbe és roncsolják a sejtfal védelmi funkcióját. Amikor a bőr kipirul és leég, tulajdonképpen a DNS, azaz az örökítőanyag károsodik a bőrben. Az eredmény? Száraz és ráncos bőr, pigmentfoltok. Vagyis a bőr sokkal öregebbnek látszik. . Kutatások szerint bőrünk öregedéséért leginkább az UV-sugárzás a felelős.  Hosszú távon pedig súlyos elváltozást, bőrrák kialakulását is okozhatja a túlzott UV-B sugárzás.

Ne feledkezzünk meg az UV-A sugarakról sem, amely a földfelszínre érkező sugárzás legnagyobb része. (AZ UV-B sugarak nagy részét a Föld ózonrétege elnyeli.) Az UV-A sugarak is károsítják a kollagénrostokat, azaz hozzájárulnak a bőr öregedéséhez. Emellett roncsolják a bőrben levő A-vitamint is.

Szerencsére az UV-C sugárzástól nem kell tartanunk, azt teljesen elnyeli a földi légkör.

 

Hogyan használd a fényvédő krémet?

Most, hogy megismertük az UV-sugarakat, érdemes arról is szót ejteni, hogy hogyan kell hatékonyan használni a fényvédő krémeket. Sokakban él az a tévhit, hogy a napvédő krémekkel sokkal tovább lehet napozni, akár a tűző napon is. Ez azonban tévhit! A fényvédő krémre úgy kell gondolni, hogy az megvédi a bőrt, amikor a napon tartózkodunk, de abban nem segít, hogy extrém hosszú időt töltsünk a napon.

A fényvédő krémmel nem szabad spórolni! Egy-egy borsószemnyi krém az egész testünkre sajnos nem elég. Jelentős mennyiséget kell felvinni, hogy tényleges védelmet biztosítson.

Naponta több alkalommal is be kell kenni magunkat. Ugyanis a fényvédőt letöröljük, leizzadjuk. Így pedig már nem véd.

 

Neked nem kell fényvédő? Dehogynem!

Lássuk a napozással kapcsolatos tévhiteket.

Sokan azt gondolják, hogy ha már lebarnult a bőrük, nem kell a fényvédő. De bizony kell! A lebarnult bőr nagyságrendileg 4-es faktornak számít.

A másik, sokakban élő tévhit, hogy ha megszakítjuk a napozást, akkor biztosan nem égünk le. Sajnos, az UV sugárzás hatása összeadódik a nap folyamán. Hiába ülsz át az árnyékba pár percre, valójában nem védted meg a bőrödet.  

Az UV-sugarak a felhős égen is áthatolnak. Ezért akkor is használj fényvédőt, ha nem tűz a nap.

 

Napozás után…

Ahogyan jeleztük, a nyári bőrápolásnak két alappillére van: fényvédelem és hidratálás. A fényvédelem után most beszéljünk a hidratálásról!

Képzelj magad elé egy szép nyári virágot! A nap éltető sugaraitól gyönyörű és élénk a színe – akárcsak a te a bőröd. Ha azonban a növényt nem locsolgatjuk rendszeresn és alaposan, a színe fakó lesz, a levelei elszáradnak. Valami ilyesmi történik a bőröddel is hidratálás nélkül. A napbarnított szín helyett fakó, fénytelen és élettelen lesz.

Ezért napozás után langyos zuhannyal mosd le a bőrödről a sót, klórt, fényvédő krém, naptej maradékát. Majd kend be magad alaposan bőrnyugtató, hidratáló testápolóval. Ezzel se spórolj, a bőröd hálás lesz érte.