Kaviczky logo

Hatékonyan ápol, természetesen kényeztet.

Kövessen minket!

  →     →   Újabb érdekességek az arcizmokról
h

Újabb érdekességek az arcizmokról

Korábban már írtunk az arc izmairól. Akkor az úgynevezett mimikai izmokat vettük górcső alá. Most a rágóizmokról és a nyak izmairól hoztunk nektek néhány tudnivalót. Ismerd meg velünk az arcod izmait! Tudtad például, hogy az úgynevezett felületes nyakizmokhoz tartozik az emberi test egyetlen bőrizma? Ennek köszönhető a nyak feszes bőre.

Miért fontos ismerni az arc izmait? Mert ezek az izmok szoros összeköttetésben vannak az arcbőrrel, a bőr azonnal követi az izommozgást. Mivel az arcizmok ennyire szoros kapcsolatban vannak az arc bőrével, az izmok formája, állapota nagyban befolyásolja az arc szépségét. Gondolj csak bele, ha nem edzed rendszeresen a hasizmodat, akkor petyhüdt lesz. Viszont egy kis rendszeres edzéssel csinos és egészséges hasad lesz. Valahogy így van ez az arc izmaival is. Ha nem figyelsz oda rájuk, az arcod fáradtnak, megviseltnek, öregnek látszik.

A mimikai izmoknál beszéltünk már a homlokizomról, amely megemeli a szemöldököt és a két szem közötti részt. Összehúzódása vízszintes redőket és ráncokat képez a homlokon. A szemöldök-közelítő izom „felelős” a „mérges-ráncok” kialakulásáért. Összehúzza a két szemöldököt és függőleges redőket (mérges ráncokat) alakít ki. A szemöldöklehúzó izom a szemöldök-közelítő izommal együtt dolgozik és lefelé húzza a szemöldököt.

A szem körüli izom széles, gyűrű formájú izomréteget formál a két szem körül, kiterjedve az orcák felé. A szem körüli izom felelős a pislogásért. A nagy és kis járomcsont-izom: a járomcsonthoz tapadva a mosolygásban és a nevetésben vesznek részt, akárcsak a nevetőizom, amely oldalra húzza a száj két sarkát.

A száj körüli izom lehetővé teszi az ajkak változatos mozgását, amely a megfelelő artikulációhoz is szükséges. A trombitásizmot nem csak akkor használjuk, ha trombitálunk. Ez az izom már részt vesz a rágásban, segíti a tápláléknak a fogak közé rendezését.

 

És ezzel el is érkeztünk az arcizmok másik nagy csoportjához, a rágóizmokhoz. Bár rágóizomból kevesebb van, mint mimikai izomból, de ugyanolyan fontosak testünk működése szempontjából. A rágóizmokhoz négy pár izom tartozik: a halántékizom, a rágóizom, az oldalsó röpizom és a belső röpizom. A száj zárását, nyitását, a rágáshoz fontos örlő mozgást végzik, de részt vesznek a beszédben is. Három pár izom zárja a szájat, egy pár nyitja, de ebben segítenek a nyelvcsonti izmok is.

 

A nyak izmainak állapota is erősen kihat a bőrünkre és egészségi állapotunkra. Már csak azért is, mert az úgynevezett felületes nyakizmokhoz tartozik az emberi test egyetlen bőrizma, platysma. Ez az izom a mellkastól húzódik kétoldalt, és feszesen tartja a nyak bőrét. A felületes nyakizmok közé tartozik a széles nyakizom is, amely nem a csonton, hanem a nyak és az arc bőrében tapad.