Kaviczky logo

Effective care and natural pampering.

Follow Us!

  →     →   Csodálatos gyógynövények: rozmaring
h

Csodálatos gyógynövények: rozmaring

A természet patikájában mindig érdemes körülnézni, hiszen csodálatos gyógynövényekkel van tele. Itt van például a rozmaring, amelyet ősidők óta ismer és használ az emberiség. Gyulladáscsökkentő és antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik, antioxidáns hatású. Éppen ezért a középkorban fertőtlenítették vele a levegőt, és ma is nagyon sok gyógyhatású termék alapja.

A rozmaring Dél-Európában, a Földközi-tenger mentén őshonos fűszer- és gyógynövény. Neve a latin Rosmarinus szóból származik, aminek jelentése: „tenger harmata”. Ugyanis a rozmaring életben maradásához elegendő annyi nedvesség, amelyet a parti szél juttat számára.

Ez az egyszerű és sok esetben igénytelen gyógynövény csodálatos tulajdonságokkal bír. Például kiváló immunerősítő. A rozmaringban található antioxidáns vegyületek erősítik az immunrendszert, segítik a szervezetünket abban, hogy hatékonyabban győzze le a fertőzéseket.

Nagyon jelentős a gyulladáscsökkentő hatása is, hatékony lehet olyan betegségek tüneteinek enyhítésében, mint az ízületi gyulladás, a hátfájás, a köszvény, és a menstruációs fájdalmakat is csökkenti.

Emellett a rozmaring nyugtató, stresszoldó, kiegyensúlyozó hatással is bír: ha egy órát olyan környezetben töltünk, ahol rozmaring illóolajat párologtatnak, nemcsak nyugodtabbak, vidámabbak leszünk, de az agyunk is felfrissül.

A rozmaring az alapja Európa egyik első parfümjének is. A Királynévíz vagy Magyar víz (eau de la Reine de Hongrie vagy eau de Hongrie) néven ismert csodaelixírt a XIV. században készítette egy, a gyógynövényekhez igen jól értő alkimista Piast Erzsébet magyar királyné számára. A csodaszer 2 rész rozmaringból és 3 rész alkoholból állt.

Ebben az időben a rozmaring fénykorát élte, nagyon elterjedt volt a használata, hiszen a benne lévő borneol, bornil acetát és rozmarin sav gyulladáscsökkentő és hűsítő, tonizáló hatású.

 

Nem véletlen, hogy a rozmaringot a Kaviczky kozmetikumokban is használjuk. Például a PanFlora'Soul Rozmaring virágenergiában!  A Kaviczky által megálmodott PanFlora’Soul termékcsalád egyik különlegessége éppen abban rejlik, hogy az ősidők óta ismert, a Kárpát-medencében megtalálható bűvös gyógyvirágokat alkalmazza. Ezek nagyon jó hatással vannak a bőrre, az egészségre és a lelkiállapotra is.

 

Mindegyikre szükségünk van!