Kaviczky logo

Effective care and natural pampering.

Follow Us!

  →     →   Érdekességek a bőr funkcióiról
h

Érdekességek a bőr funkcióiról

Tudtad? A bőr nem pusztán az emberi test kültakarója. Számos feladatot ellát: véd, részt vesz a hőszabályozásban, a zsírraktározásban, érzékelésben, kiválasztásban, bizonyos anyagok felszívásában és még a kommunikációban is. Ismerd meg velünk a bőr funkcióit! 

Védelem

A bőr számos funkciót ellát. Az egyik legfontosabb szerepe a védelmi funkció. Egyrészt védelmet nyújt a mechanikai hatásokkal (horzsolás, nyomás, ütés, vágás) szemben. Másrészt szerepet játszik a fényvédelemben is: a melanin, a szaruréteg és a természetes antioxidánsok a bőr saját védelmi mechanizmusai a napsugárzás ellen. Önmagukban azonban csak nagyon rövid ideig képesek védelmezni a bőrt. Például amikor jelentős az UV-sugárzás veszélye, már 10-15 perc is elegendő ahhoz, hogy leégjünk. Ugyanakkor a szervezet normál működéséhez szükség van a napfényre is, hiszen szerepet játszik a hámképződésben, csökkenti a faggyúmirigy-termelését, fertőtlenítő hatású, aktivizálja az immunrendszert, antidepresszáns hatású és segíti a az A és a D vitamin képzését. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy a napsugárzás túladagolva károsítja a bőrt, ezért érdemes napvédő krémet használni.  

 

A bőrünk részt vesz a kórokozókkal szembeni védelemben is, sőt, itt is több funkciót különböztetünk meg. Az autogén sterilizáció a bőr kifelé irányuló védelme, míg az esophylaxia a bőr befelé irányuló védekezése. Ha megsérülünk, különböző kórokozók juthatnak a bőrbe. Ilyenkor a bőr immunsejtjei védekezésbe lépnek.  

Végül, de nem utolsó sorban a kémiai és vegyi hatásokkal szemben is védelmet nyújt a bőr, itt elsősorban a sav- és lipidköpeny játszik szerepet.

 

Hőszabályozás

Melegben a bőr vérerei kitágulnak, a hőleadás aktívabbá válik, a bőr felszínére kerülő verejték párolgása is hőt von el. Hidegben a szőrmerevítő izmocskák összehúzódnak, ezzel faggyút préselnek a bőr felszínére, ezáltal megvastagodik a lipdköpeny. A folyamat lényege, hogy a bőr megpróbál egy kis plusz hőszigetelést biztosítani, másrészt csökkenti a párolgást és így a hőleadást.

 

Érzékelés

Az irhában vannak azok a receptorok és idegvégződések, amelyek az ütés, a hideg, a meleg, a fájdalom a kellemtelen érintés okozta ingereket továbbítják az agy felé.

 

Felszívó szerep

Bőrünkön keresztül számos anyag szívódik fel. Például a kozmetikumok, amelyekkel kifejezetten a bőrt szeretnénk táplálni. A felszívódást több tényező is befolyásolja, például az anyagok kémiai és fizikai tulajdonságai. A mikro- vagy éppen nanoméretű elemek könnyebben eljutnak a sejtekig. Ezért is használunk nanovizet a PanFlora’Soul és a Diamnds kozmetikumokban. A felszívódást segíti a bőr hőmérsékletének emelkedése, a hidratáltság mértéke (a hidratált bőr puha és rugalmas).

 

Raktározás

A bőrünk zsírt, vizet, vért, ásványi anyagokat, vitaminokat raktároz. Ha az anyagcserénk nagyobb terhelésnek van kitéve, a szervezet a bőrt, mint raktárt veszi igénybe. itt tárolja el a salakanyagokat, amelyek viszketést, irritációt, komolyabb bőrbetegségeket, ekcémát is okozhatnak. Ezért is fontos, hogy odafigyeljünk a méregtelenítésre.

 

Kommunikáció

Igen, a bőr a kommunikációban is részt vesz. „Az arcára van írva” – tartja a mondás. Bár a bőr önmagában nem képes az aktív mozgásra, de a mimikánk, az arcizmok munkája erősen árulkodik érzelmeinkről, gondolatainkról.

 

A bőr tehát sokoldalú szervünk. Figyeljünk oda rá, gondoskodjunk rendszeres ápolásáról, hogy sokáig egészséges és üde maradjon.